Välkomna till Stockholms största Shuffleboardställe. Här kan du spela på 16 Shuffleboards från amerikanska Hudson. Vilket gör att vi kan ta emot större sällskap och arrangera tävlingar och turneringar perfekt för afterwork eller firmafesten. Shuffleboard är en amerikansk barklassiker och en väldigt social aktivitet. Vi lär dig snabbt grunderna och du är igång och spelar på nolltid. Spelytan har extremt låg friktion och de små stenarna glider och curlar fantastiskt fint. Man känner sig väldigt cool (i alla fall gör jag det) när man spelar.

 

 

Ställ krav när du hyr shuffleboard

Det kan vara riktigt roligt att spela shuffleboard men om du spelat på ett illa underhållet bord så vet du hur dålig upplevelsen kan bli. Det kan vara på grund av att bordet i sig är av låg kvalitet så grundförutsättningarna inte räcker till. Det finns en rad kinesiska tillverkare som tummar på materialval och konstruktion. Shuffleboard på Ugglan tillverkas av amerikanska Hudson och är av mycket god kvalitet. Vill du köpa ett hem får du räkna med att lägga upp ca 150 000kr styck och det är de verkligen värda. Den 76 mm tjocka spelskivan är i ett stycke och tillverkad av massiv lönn, hard maple, på undersidan sitter kraftiga justerskruvar.

 

 

Det går inte att fuska med shuffleboard

Borden måste justeras och trimmas in noga för god spelupplevelse och på sämre bord är det svårt. Spelytan ska på ett bra bord vara försiktigt konkav i mitten av bordet och så planar den ut till att bli rak ju närmare kanten, vilket är en konst att skruva till. Det hela påminner lite om att justera en gitarrhals. Shuffleboard är också känsliga för luftfuktighet och vi kör regelbundet luftfuktare så att träet i borden mår bra.

 

Shuffleboard måste gullas

Ett shuffleboard av god kvalitet är grunden och sedan måste det tas om hand. Och här kan man inte fuska. Vi gör rent spelytan regelbundet och sprayar den sedan med siliconspray som får torka in. Ovanpå ett fint lager sand. Och sand är egentligen lite missvisande. Sanden består av finkrossade valnötsskal blandat med siliciconkulor. Det finns sand med olika snabbhet tumregeln är ju högre andel siliconkulor desto snabbare underlag. Vi fick en gång av misstag tävlingssand med nästa 100% silicinkulor. Det gick knappt att spela. Stenarna gled sakta men säkert över hela bordet och över kanten.

 

Valuta för pengarna

Du ska självklart få ett bra shuffleboard när du spelar och var inte rädd för att stå på dig. På Ugglan har vi rutiner för att sköta om borden men som allt kan det såklart missas ibland. Säg bara till i så fall så löser vi det. Vi har en prissättning som är per person och per minut. Det är alltså billigare att spela 2 än 4 personer (eller om du vill öva själv inga problem) och ni betalar för exakt den tid ni spelar shuffleboard.

 

Börja med att skjuta in dig

Spelytan är som sagt konkav på ca 2/3 del av bordet och plattar sedan ut mot kanten på kortsidan. Men alla shuffleboard är olika, trä är ett levande material. Lägg några stenar och känn in just det här bordet. Sanda lite och gör dig mentalt redo.

 

Dela in i lämpliga lag

På Ugglan får man ett set med totalt 12 stenar, 6 röda och 6 blå. Egentligen är det 3 stenar var när man spelar singel 1 mot 1 men det väljer ni. Själv föredrar jag att spela 6 stenar var även när det gäller singelspel. Man kan ju vara upp till sex personer i varje lag och spela en sten var men lämpligt är 2-4 personer. Lagen kan också vara olika stora det enda som skiljer då är hur många stenar man spelar var, laget har aldrig fler än 6.

 

Så spelar man shuffleboard

Grunden är att komma först till 15 poäng. Båda lagen spelar från samma kortsida, när alla stenar är ute räknas poängen och registreras på poängtavlan. Det lag/spelare som kommit närmast den bortre kanten vinner och får sedan poäng för varje sten som ligger närmare kanten än det förlorande lagets bästa sten. Nästa omgång börjar och man spelar då mot andra hållet, lagen turas om med att börja. Du måste komma över den första linjen annars är den död och ska tas ur spel. Bordet har tre poängzoner 1, 2 och 3 poäng och stenen måste vara helt över linjen för att räknas som den högre poängen. Om du lägger en sten så att den hänger över kanten kallas det för en ”hanger” och ger förutom anseende, renommé hela 4 poäng.

 

Shuffleboard är en konst

Spelar du defensivt eller föredras en mer offensiv spelstil? Shuffleboard har alla möjligheter. Blockera med väl lagda stenar eller skjut bort för allt vad tygen håller. Alla stilar är välkomna. Det är så himla kul att spela shuffleboard.