Spela boule på Stockholms charmigaste ställe

När Ugglan på söder i Stockholm öppnade för boule mer än 30 år sedan körde Katarina Brandkår in 50 ton grus med skottkärror som en alternativ fysövning. Det gruset är fortfarande grunden i våra boulebanor även om vi får komplettera med några ton varje säsong. Var gruset tar vägen är för oss en gåta. En stor del av tjusningen med boule är att läsa banorna och utnyttja ojämnheter och lutningar. Boule spelas ju i sydligare breddgrader utomhus på grusplaner och våra banor är en exakt kopia av en ökänd boulebana i Paris utkanter där det hänger skumma typer.

 

Bouleregler

Boule är en fantastisk umgängesform. Och det är lätt att komma igång då alla lär sig fort och kan vara med och spela. Många som spelar första gången blir förvånade över sin egen förmåga. Jag lovar det finns mycken dold talang.

 

Så här spelar du boule

Grunden i boule är enkel. Du ska kasta dina klot närmare lillen än din motståndare. Först till 13 vinner. Men som allt går det att göra till en konst.

 

Lagindelning i boule

På Ugglan är det absolut viktigaste att umgås och ha det trevligt så ibland är lagen större än nedan. Vissa gäster vill tajta till gruppen o ch ha det så för en riktigt bra teambuilding. Inga problem, målet är alltid en lyckad kväll. Men rent generellt kan lagen se ut som följer.

Singel 2 spelar mot varandra med 3 klot var. Dubbel med 2 i varje lag med 3 klot var dvs varje lag har totalt 6 klot. Trippel med 3 spelare i varje lag med 2 klot var, även här har laget totalt 6 klot. Så max 12 bouleklot på banan

Så delar vi in lagen

Gammal hederlig indelning som på gympalektionerna. Man räknar helt enkelt in lagen 1, 2, 3, 4 osv. Det ger en bra mix och sällskapen blir automatiskt bra blandade då man gärna ställer sig bredvid någon man känner och då hamnar man i olika lag. Det är en fin tanke med förindelade lag men i praktiken blir det gärna till en liten soppa. Man glömmer bort, hörde inte eller fick kanske aldrig informationen.

 

Boulebanorna

Boule spelas på grus och ofta i parker med underlag liknande en fotbollsplan. Huvudsaken är att kloten kan rulla. En stor del av sporten är att läsa underlaget. Ugglans boulebanor har ett gråvitt grus som är marmorkross. För att undvika damm har vi blandat gruset med kemsikt ren paraffinolja som vi köper på dunk från en veterinärgrossist. Ungefär en gång om året får vi skotta upp allt grus och köra det i en cementblandare för att blanda i ny olja och komplettera för grus som vi nu börjar misstänka följt med vissa gäster hem.

 

Lotta om vem som börjar

Det är en fördel att kasta första klotet och därför avgörs vem som börjar med lottning. Du vann lottningen. Grattis! Då får du även välja var du börjar spela. Du kanske ser en bra bollbana eller så är det magkänslan som avgör. Där det helt känns enkelt bäst. Placera plastringen (hänger på en krok vid boulebanan) på önskad plats och kasta ut lillen, sedan kastar du första klotet så nära lillen du bara kan. Du får inte lämna utkastplatsen innan klotet landat. Alla följande spelare ska stå i ringen med båda fötterna i gruset när de kastar. Detta är inte yoga eller balett utan boule. Det är inte tillåtet att flytta ringen.

 

Så ska lillen kastas ut

Du ska kasta ut lillen minst över halva boulebanan. Tar den i något avgränsande hinder som pelare, järnvägssyll osv går du fram och sparkar ut den i banan. Tänk på att det kan bli tråkigt spel ifall lillen ligger nära en vägg eller så.

 

Vem ska kasta nästa klot?

Den som leder vilar och den som ligger under spelar. Och man spelar tills man leder, först då får man vila. Har du kastat första klotet leder du oundvikligen så då får ditt lag vila. Har du placerat ditt klot väl kan det bli så att motståndarna kastar ut alla sina klot i desperata försök utan att komma närmare. Då är det bara att slappna av och småleende försöka placera in fler klot. Men se upp! Risken finns att du råkar stöta bort ditt ledande klot. Vissa fegspelar i en sådan situation och kastar kloten långt ifrån utan risk. Detta beteende kan alltid användas emot det andra laget i en eventuell debatt över middag efter spelet. Vann rätt lag? Var det verkligen rent spel eller rent av fusk? Detta måste vi till botten med.

 

Så räknas poäng i en omgång boule

Närmaste klotet vinner och sedan får det vinnande laget ytterligare poäng för varje klot som är närmast. Poäng slutar räknas när det förlorande laget har det närmaste klotet. Det är bara det vinnande laget som får poäng. Teoretiskt kan det vinnande laget ta 12 poäng i en omgång (6 poäng om det är singelspel). Poängen registreras på kulramen som finns på en pelare vid varje boulebana. Först till 13 vinner. På Ugglan är det vanligt att boule är en av flera aktiviteter och då spelas det ofta på tid. Så vid ett precist klockslag bryts spelet och den som har högst poäng vinner.

 

Nu börjar det bli taktik

Du får spela på lillen dvs kasta ett klot på lillen så att lillen flyttas. Det kan vara för att du ligger illa till, motståndarna har många klot nära och egna laget har snart slut på klot. Om du flyttar lillen så att den tar i ett hinder är omgången död och spelas om.

 

Boule ett rättvist spel

Det laget som vann senaste omgången får börja nästa omgång. Det är en fördel att börja och den har man förtjänat genom att vinna den senaste omgången. Ibland kan det vara svårt att avgöra vem som är närmast. Problemet löses med ett måttband som du hittar i trälådan som boulekloten låg i. Saknas det så prata med Ugglans personal så hjälper de gärna till.

 

Först till 13 vinner

Ja svårare än så är det inte. Har du förlorat kräver du givetvis upprättelse och revansch i en ny match. Vann du så är väl frestelsen ganska stor att cementera vinsten med en elegant understrykning genom ytterligare en vinst. Om du vinner med 13-0 i Frankrike har de en obskyr tradition där förlorarna får kyssa en avbild av en rumpa. Det får stå för dem, så gör vi inte på Ugglan.